Alles wat je wil weten over voedselbossen

Pagina's
0
Foto's
0 +
Voedselbos planten
0 +
kg
0

Harde kaft: een standaardwerk

Dit boek wordt aanbevolen door top voedselbos experts wereldwijd

Lees hier wat onder andere Geoff Lawton, Martin Crawford, Stefan Sobkowiak, Madelon Oostwoud schrijven over dit boek

Geoff Lawton

Internationaal voedselbos en permacultuur pionier

De details in het boek zijn zeer indrukwekkend. Het is een goede voorbereiding voor mensen om te begrijpen waar ze aan beginnen. Een voedselbos is een door- lopende activiteit, het stopt niet zomaar, het gaat oneindig door omdat we het hebben over zeer lang levende elementen.

Een voedselbos start je niet alleen voor jezelf, maar voor een hele generatie en voor alle generaties die komen. Dus als je start met een echt goed voorbereide, gedetailleerde aanpak, leidt dit tot een duurzaam systeem op lange termijn dat kan worden nagelaten aan de volgende generatie en dat oneindig kan doorgaan.

De voedselbosbeweging begon in Australië, Engeland en de Verenigde Staten in de jaren tachtig en wint snel terrein in deze uitdagende tijden. In de jaren 2020 kwam er focus op voedselbossen in België en Nederland. Als reactie op de meest intensieve landbouw ter wereld werd een momentum is gecreëerd, lokale en nationale regeringen zijn bereid om te helpen, overal ontstaan voedselbossen. 

In dit boek moedigt Louis de Jaeger de lezer aan om systematisch het voedselbos van zijn dromen te ontwerpen. Om voedselbossen en werkelijk duurzame teeltsystemen te creëren moeten we de complexiteit omarmen – iets waar de moderne landbouw korte metten mee heeft gemaakt – en alle gidsen om ons daarbij te helpen zijn welkom. 

Complexiteit kan ontmoedigend zijn en deze systematische ontwerphandleiding leidt de lezer stap voor stap door een duidelijk en haalbaar proces. De wereld staat de komende decennia voor enorme uitdagingen, en als individuen kunnen we de planeet niet “redden”. 

Maar het maakt wel uit wat we doen en hoe we ons leven leiden. Door voedselbossen te beginnen, planten we hoop en inspiratie, die hard nodig zijn. En we kiezen voor een “goed bestaan”, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen in de toekomst. 

Louis heeft goed werk verricht door mensen te helpen bij het ontwerpen van voedselbossen die leiden naar een beter en gelukkiger leven.

Martin Crawford

Internationaal voedselbos pionier

Stefan Sobkowiak

The permaculture orchard

Het lezen van het fantastische boek van Louis De Jaeger doet me beseffen wat voor geestverwanten we zijn. We delen een gemeenschappelijke missie: mensen inspireren om zoveel mogelijk hectares met eetbare bomen aan te leggen, Louis met voedselbossen, ik met Permacultuurboomgaarden.

Als je een voedselbosgebied beschouwt als een plek waar “voeding voor de geest een belangrijkere rol speelt” voilà: Louis heeft je ingedekt. Een zeer gedetail- leerd boek waaruit blijkt dat het is geschreven door een landschapsarchitect die heeft nagedacht over alle zaken die je voor een voedselbos moet overwegen.

Dit boek toont je de meest gedetailleerde kijk op plantafstanden die ik ooit heb gezien. Goed gedaan.

Louis de Jaeger is een wervelwind vol pit, energie, verbinding én kennis. In dit eerste Belgische boek over voedselbossen zet hij de materie rondom voedselbos- sen uiteen. Hij weet als geen ander beginners én gevorderden in het veld te enthousiasmeren, te betoveren en te inspireren. 

Daarbij zet hij steeds het grote en ernstige geheel van uitdagingen dat op ons af dendert, in een begrijpelijk en overzichtelijk perspectief. Het moet en het kán, zo blijkt ook uit dit boek, waarin Louis ons op onze wandeling door het landschap, langs oplossingen en mogelijkheden leidt. Hulde voor Louis de Jaeger en zijn Food Forest Institute. Samen verzetten we bergen.

Madelon Oostwoud

Voedselbos auteur

Q&A

Als je na het bekijken van het filmmateriaal nog met vragen zit staat er een team klaar om je vragen te beantwoorden. Bekijk eerst of de vragen al beantwoord zijn, indien niet, stel dan de vraag via het specials Q&A formulier.

26 weken

Je hebt als deelnemer gemiddeld één week per module. Sommige modules duren langer, andere minder lang. Dit is ruim voldoende om alle kennis in je op te nemen.

Interactieve video lessen

Leren is het plezantste wat er is, vandaar dat we onze videolessen ook zo boeiend mogelijk maken. Met infographics, demonstraties te velde, 3D-renderings,… weten we je te boeien tot je diploma-uitreiking.

ZIN IN EEN CARRIERESWITCH?

Stage lopen

Om te slagen voor ‘Designer’ en ‘Teacher’ dien je een stage van minstens 10 dagen te doen bij een voedselbos of natuurlijke noten- of fruitteler in je buurt.

Deze opleiding is de beste kapstok die je zult vinden, maar het zijn de weg-van-je-scherm ervaringen die je niveau zullen bepalen.

Uitdagende opdrachten

We nemen de kwaliteit van deze cursus zeer serieus. We geven enkel het certificaat aan deelnemers waarvan we 100% weten dat ze klaar zijn voor het werkveld.

Om dit te garanderen krijg je verschillende opdrachten en toetsen we je kennis op permanente basis tijdens de verschillende modules.

Sta in onze designer database

Zodra je je certificaat behaald hebt kom je in onze online database terecht van professionele voedselbosdesigners. 

Hierop kunnen toekomstige klanten uit je buurt je vinden en ben je onmiddellijk op de hoogte van nieuwe jobs. Het eerste jaar is dit gratis. 

Louis De Jaeger

Auteur van het boek

Louis De Jaeger richtte het Food Forest Institute
op en stichtte het tuin- en landschapsarchitectenbureau Commensalist waarmee hij internationaal voedselbossen en landschappen van 400 vierkante meter tot 500+ hectare ontwerpt. Nu zet hij zich in om zoveel mogelijk oppervlakte grond te transformeren in voedselbossen en agro-ecologie.

Het boek dat je van a tot z begeleidt in het ontwerpproces

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s,

Geniet van 25 hoofdstukken
hoe je je eigen voedselbos start

Hoofdstuk 1 :

Waarom een voedselbos?

1

Hoofdstuk 2 :

De huidige landbouw- en klimaatproblematiek

2

Hoofdstuk 3 :

Wat is een voedselbos?

3

Hoofdstuk 4 :

Voedselbos ethiek

4

Hoofdstuk 5 :

Waarom wil je een voedselbos?

5

Hoofdstuk 6 :

Terrein huren, kopen,...

6

Hoofdstuk 7 :

Je terrein in kaart brengen

7

Hoofdstuk 8 :

Observatie

8

Hoofdstuk 9 :

Financiële planning

9

Hoofdstuk 10 :

De verschillende zones

10

Hoofdstuk 11 :

De schaal van permanentie

11

Hoofdstuk 12 :

De ontwerpstructuur

12

Hoofdstuk 13 :

Plantafstanden

13

Hoofdstuk 14 :

Beplantingsvoorbeelden

14

Hoofdstuk 15 :

Natuurlijke plantafstanden

15

Hoofdstuk 16 :

Plantgildes

16

Hoofdstuk 17 :

De juiste plant op de juiste plaats

17

Hoofdstuk 18 :

Top 100 voedselbos planten

18

Hoofdstuk 19 :

De bodem klaarmaken

19

19

Hoofdstuk 20 :

De aanplant

20

Hoofdstuk 21 :

Planten vermeerderen

21

Hoofdstuk 22 :

Onderhoud

22

Hoofdstuk 23 :

Een community opbouwen

23

Hoofdstuk 24 :

Herstel van mozaïklandschap

24

Hoofdstuk 24 :

Creëer een eetbaar landschap

25

Module 23 :

Een community opbouwen

23

Module 24 :

Herstel van mozaïklandschap

23

Vergelijk opleidingen

Voor jezelf

€1.500

Nu inschrijven
Designer

€2.500

Nu inschrijven
Teacher

€3.500

Nu inschrijven
Unlimited
Site License
5 Sites
1 Site
Unlimited Course

Videos Upload
5 Max
8 Max
Unlimited
Certificate

X

✓ Designer Certificate
✓ Designer + Teacher certificate

Eind opdracht: een ontwerp om in te kaderen

Je kan pas het certificaat als designer krijgen als je werkelijk in staat bent om voor een klant een design te maken. Als eindoefening van deze opleiding maak je een design waarin je al je opgedane kennis kan verwerken.

In deze opdracht komen alle modules samen, leer je communiceren met klanten, observeer je het terrein meerdere malen, kies je de juiste planten en maak je een beplantingslijst. Een pakket waarmee je klant helemaal aan de slag kan gaan.

Wat deelnemers vonden

Een fijne beleving, boordevol informatie om met aan de slag te gaan volgens ieders insteek en toepassing. Je keert huiswaarts met een kabas vol  "WERK " en een waaier aan inspiratie.

Minne D.

‘Grote Onderscheiding’. Dat legt de lat alvast zeer hoog voor de cursussen die zullen volgen op deze. Ik heb veel bijgeleerd in een bijzonder aangename setting. Zowat alle belangrijke aspecten zijn aan bod gekomen in een programma met veel afwisseling (binnen – buiten; theorie – praktijk). Prima om het nodige helikopter – zicht te krijgen op een voedselbos – project. Kortom, doe zo voort !

Yves V.

Zeer uitgebreide en boeiende cursus in een mooie setting en met een toffe groep. De lesinhoud was heel uitgebreid. Het feit dat je wordt ondergedompeld in de wereld van voedselbossen met gelijkgezinden vond ik het leukste.

Ilja H.

Heel tof : fijne mensen ontmoet (zowel lesgevers als cursisten); de groep was niet te groot/te klein;

Evelyn V.

Prijzen

Voor jezelf

Als je je eigen stuk grond wil leren ontwerpen
1.495
 • Lesmateriaal 1 jaar beschikbaar
 • Toegang tot Q&A
 • Toegang tot de online community
 • Getuigschrift van deelname

Teacher

Train anderen om designer te worden
4.495
 • Lesmateriaal 1 jaar beschikbaar
 • Toegang tot Q&A
 • Toegang tot de online community
 • Cursus beschikbaar als audiofiles
 • Stage opdracht
 • Design opdracht
 • Intense teacher opdracht
 • Live 2-daagse training in Brussel
 • Voedselbos Designer Certificaat
 • Voedselbos Teacher Certificaat
 • 1 jaar profiel in database ontwerpers (verlengbaar)
 • 1 jaar profiel in database lesgevers (verlengbaar)

FAQs

De belangrijkste elementen uit de cursus staan bovenaan deze pagina: 23 modules, instructie filmpjes, Q&A, 24/7 online community, uitdagende opdrachten, leuke kennis toetsen, illustraties om de materie nog beter te begrijpen en het FFDC certificaat zelf als je voor Designer of Teacher gaat.

De eerstvolgende opleiding start op 15 januari 2023. Je krijgt vroegboek korting als je je voor 1 januari 2023 inschrijft. 

Daarna is het wachten totdat een nieuwe lichting start.

Iedere week worden er één of meerdere modules ter beschikking gesteld. Je hebt de kans om vragen te stellen over zaken die je niet begrijpt, die worden beantwoord zodat de hele groep hieruit kan leren. Ook zal je telkens een of meerdere toetsen/opdrachten moeten maken. Dagelijks kan je terecht in de besloten voedselbos studenten community om vragen te stellen aan elkaar.

 

De online Food Forest Design Course mag je volledig op eigen tempo doen.  Het is echter wel aanbevolen om minstens 4 uur per week te investeren. Zo blijf je in de flow.

Je enthousiasme en drive is het allerbelangrijkste dat je nodig hebt. Hiernaast heb je in principe voldoende met een computer, tablet of smartphone met internetverbinding, een potlood, gum en papier.

Wij zijn er 100% van overtuigd dat je de waarde van deze cursus zal appreciëren, het is immers de meest complete online voedselbos designcursus die er bij ons weten is.

Is deze cursus voor een of andere reden toch geen match voor je? Dan krijg je het cursusgeld na 14 dagen onmiddellijk terugbetaald.

De cursus is grotendeels op het boek: “Ontwerp je eigen voedselbos” van Louis De Jaeger gebaseerd. Het boek zal je helpen om alles nog gestructureerder te begrijpen, maar je kan de cursus ook perfect zonder het boek volgen.

Dit is de grand finale! Alle informatie die je tot nu toe geleerd hebt komt samen in een design opdracht met alles er op en er aan. 
 
Als je gaat voor teacher, dan is de eindopdracht (naast de design eind opdracht) het creëren van een gloednieuwe module, die je zelf mag opnemen op film, die zal gebruikt worden in volgende edities van deze opleiding. Samen bepalen we de inhoud die het beste past bij jouw interesse.
Kies welke formule het best bij je past, klik op inschrijven. Hierna ga je naar een beveiligde pagina waar je kan betalen. Dit neemt zo’n 2 min. in beslag 🙂 En dan… welkom aan boord!

10 dagen stage doen in een voedselbos of een organisatie/bedrijf dat iets te maken heeft met voedselbossen (boomkweker, kleinfruit, …). Het is je eigen verantwoordelijkheid om de stageplek te contacteren, de stagedata vast te leggen en je stage naar behoren uit te voeren. Hier verwachten we een grote inspanning in zelfredzaamheid.

Deze cursus bieden we aan aan studenten over heel de wereld, in ieder land zijn er andere wetten rond stage doen. Bekijk dus eerst in jouw regio hoe je dit het best doet. Het enige wat wij kunnen geven aan instanties is een brief waarin deze opleiding uitgelegd is.

 

Dit kan je enkel volgen als je ingeschreven bent voor “Teacher”. 

Omdat de kunst van het lesgeven het best besproken wordt in ‘real life’ lassen we een 2-daagse in in Brussel om jullie zo klaar te stomen voor het voedselbos lesgeven. Hieraan zijn opdrachten gekoppeld. 

De twee dagen zijn aansluitend. Lichte lunch en lessen zijn inbegrepen. Het ontbijt, avondmaal en de overnachting zijn niet inbegrepen. De data worden in samenspraak met de deelnemers vastgelegd.

Je mag steeds upgraden van formule. Zo mag je van “Voor jezelf” later upgraden naar “Designer” of “Teacher. Of van  “Designer” naar “Teacher”. 

Verlagen van formule is niet toegestaan, tenzij je je bedenkt na 14 dagen.

Deze opleiding is gemaakt voor alle klimaatzones. De generale principes zijn overal toepasbaar. 

Wijzelf bevinden ons in een gematigd klimaat waardoor er hier wel de meeste focus op ligt.

Is je terrein/werkgebied gevestigd in een ander klimaat, kan je de opleiding nog steeds volgen. Bij twijfel: schrijf je in, start de cursus en je hebt 14 dagen om je te bedenken.

 

Zoals de naam inhoudt is dit een voedselbos design cursus. De focus ligt dus op het ontwerpen, onderwerpen zoals planten vermeerderen, onderhoud enzovoort komen kort aan bod, maar zijn niet de scope van deze opleiding.

We verzamelen alle mensen die het Food Forest Design Certificate hebben behaald op een website zodat toekomstige klanten je gemakkelijker kunnen vinden.

Deze is het eerste jaar gratis. Daarna kost een lidmaatschap €100 ex. btw per jaar: hiermee blijf je op de database staan en heb je toegang tot updates binnen de voedselboscursus zelf (zoals nieuwe lesreeksen,…).

Wie deze vraag stelt kan het best de ‘voor jezelf’ opleiding volgen. Die kan je volledig op eigen tempo volgen: alles mag, niets moet. 

Ga je voor ‘designer’ of ‘teacher’, dan is deze opleiding best wel intensief: je krijgt allerlei opdrachten en de kwaliteitseisen om het certificaat te behalen zijn hoog.

Geen probleem 🙂 Stuur gerust een mailtje naar lukas@foodforestinstitute.com en dan antwoorden we je zo snel mogelijk!

Wij willen de opleidingen zo toegankelijk en inclusief mogelijk maken. Is budget een grote drempel voor je en wil je de opleiding toch volgen? 

Vul dan dit formulier in en dan nemen we contact met je op.

Voor jezelf
Geen verplichte opdrachten. Wel vrijblijvende testvragen bij de modules.

Designer

 1. Stage: Minstens 10 dagen.
 2. Design: Maak een ontwerp van een voedselbos naar keuze: je eigen plek, een tuin of terrein van vrienden, familie of kennissen.
 3. Eindopdracht: Een design opdracht van een project dat je van ons zal krijgen.
 4. Analyse opdracht: je krijgt één of meerdere designs waarvan jij analyseert wat de sterktes en zwaktes zijn.

Teacher

 1. Bovenstaande opdrachten
 2. Live opleiding Brussel
 3. Eindopdracht teacher
nl_BEDutch